"Tunneälykkään henkilön pätevyys koostuu muun muassa itsehillinnästä, riippumattomuudesta, kärsivällisyydestä, motivaatiosta, aloitekyvystä, optimismista ja empatiasta."  (Daniel Goleman)

Räjähtelevä, arvaamaton, päällekäyvä ja empatiakyvytön, on todennäköisempi kuva vallankäyttäjästä, kuin Golemanin tunneälykäs.

Tunneälykäs hyvin harvoin hakeutuu asemaan, jossa hänelle annetaan vallankäyttäjän oikeudet. Muut huomioonottava ja toisia arvostava henkilö ei pitkälle pötki vallankammareissa.

Mutta mielenkiintoista on ajatella, mitä tapahtuisi jos tunneälykkäät valtaisivat johtajien paikat, asettuisivat ministerien tuolille ja valtion ym. muiden instanssien kärkipaikoille.

Jos hallinnointi tapahtuisi tunneälyn ohjaamana, eläisimmekö silloin tasa-arvoisemmassa maailmassa? Jakautuisiko varallaisuus tasaisemmin? Pitäisimmekö parempaa huolta ympäristöstämme? Ajattelisimmeko lastemme tulevaisuutta enemmän, kuin omaa suutamme? Tulisiko meistä kaikista vähemmän ahneita? Mitkä arvot valitsisimme ohjenuoraksemme?

Jos Golemanin mainitsemat tunneälyn ominaisuudet tulisivat tavoiteltaviksi ominaisuuksiksi ja pätevyyttä todellakin alettaisiin mitata tunneälykkyyden määrällä, niin lisäisikö se rakkauden määrää maapallolla?

                                                                                                                                  Markku Laitinen