"Jos päätämme välttää kaikkia ristiriitoja muiden ihmisten kanssa, päädymme kasvattamaan myrkyllistä ristiriitaa omassa sisimmässämme." (Mark Nepo)

Nepo jatkaa: Jos päätät olla sitä mitä olet, päätöksesi hintana saat kokea, ettet mitenkään voi täyttää kaikkia odotuksia, ja siksi joudut väistämättä kohtaamaan ulkoisia ristiriitoja; koet näkyväksi tulemisen kitkan. Mutta siitä, ettet ole sitä mitä olet, maksat hinnan, joka merkitsee jatkuvaa ympärilläsi olevien ihmisten miellyttämistä ja sisimpäsi yhden kallisarvoisimman puolen kuolemista; tässä tapauksessa ristiriitasi on sisäinen - näkymättömäksi jäämisen kitka.

Nepo antaa henkilökohtaisen esimerkin: Itseltäni on mennyt neljästäkymmenestäyhdeksästä vuodestani kolmekymmentä sen asian käsittämiseen, että kuolettavinta on, jos en ole sitä mitä olen, ja minulta on kestänyt viimeksi kuluneet yhdeksäntoista vuotta yritykseen panna tämä ymmärrys käytäntöön. Se tarkoittaa, että minun täytyy päivittäin pysyä tarkasti totuudessa ja vastustaa sisäistä taipumustani myönnytellä siinä määrin, että totuuteni liukenee olemattomiin. Se tarkoittaa, etten kiellä tai vaimenna sitä, mitä todella olen, vain siksi, että se tekee muiden olon epämukavaksi tai he eivät halua kuulla sitä.

Mark Nepon ajatuksia löydät lisää hänen teoksestaan: Havahtumisen kirja (Basam Books 2014)

                                                                                           Markku Laitinen