"Elämäni ensimmäiset kahdeksantoista vuotta olin kuvitellut, että vika oli "vain omassa päässäni" siinä merkityksesä, että se oli kuvitelmaa, hölynpölyä, selkärangattomuutta, hävettävää heikkoutta."

Johann Hari

Mielen yhteydet, masennuksen todelliset syyt

Suomentanut Tiina Ohinmaa

Bazar Kustannus 2019

Hari kirjoittaa omakohtaisista kokemuksistaan, mutta ei tyydy pelkästään "painimaan" masennuksensa ja ahdistuksensa syövereissä. Hän janoaa tietoa ja etsii sitä maailmanlaajuisesti. Kirja on kirjoitettu valloittavalla tyylillä. Tässä aukeaa polku mielen kirkastumiseen.

Aivotoiminnan häiriö, jota lääkitään lääkkeillä, on lääkefirmoille edullinen tulkinta, miljardibisnes. Tähän todellisuuteen Hari haluaa muutoksen. Masentunut tarvitsee vain äärimmäisessä hädässä lääkefirmojen apua ja silloinkin lyhytaikaisesti.

Hän on itse elävä todiste: Kun olin vuosia käyttänyt masennuslääkkeitä, otin kerran terapeuttini vastaanotolla puheeksi, miten kiitollinen olin masennuslääkkeistä ja miten ne olivat auttaneet minua. "Onpa outoa", hän sanoi. "Minusta sinä nimittäin vaikutat yhä hyvin masentuneelta."

Masennuslääkkeiden vastaisen kritiikkinsä tueksi Hari on tutkinut, kuinka lääkeyhtiöt esittävät tutkimukselliset näyttönsä lääkkeiden tehosta: "Lääkeyhtiöt tekevät tutkimuksensa ilman ulkopuolista kontrollia ja julkaisevat vain ne tulokset, joiden valossa niiden oma lääke vaikuttaa hyvältä. Esimerkiksi yhdessä Prozacista tehdyssä tutkimuksessa lääkettä annettiin 245 potilaalle, mutta lääkeyhtiö julkaisi vain 27 potilaan tulokset. Nämä olivat ainoat, joita lääke näytti auttaneen."

Eräät puolueettomat kokeelliset tutkimukset taasen osoittavat, että masennuslääkkeitä käyttävistä ihmisistä 60-80 prosenttia ei toivu masennuksesta: myönteisen alkuvaiheen jälkeen useimmat lääkkeitä käyttävät ovat jatkossakin masentuneita tai ahdistuneita, toteaa Hari.

Hari haluaa myös "maallikkoauttajien" tietävän ettei "mikään tunnu masentuneesta raivostuttavammalta kuin se, että häntä kehotetaan vain piristymään tai hänelle tarjotaan kivoja pikku ratkaisuvinkkejä aivan kuin hänellä sattuisi vain olemaan huono viikko."

Hari haastattelee lukuisia tutkijoita, lääkäreitä ja asiantuntijoita saadakseen kokonaiskuvan masennukseen liittyvistä tekijöistä. Erityisen käärmeissään hän on pelkkien oireiden "hoitamisesta". Masennukseen johtavista tekijöistä, hänen löytämänsä tutkimus sanoo näin: "Jokainen ikävä elämäntapahtuma, jokainen kuormitustekijä ja tuen puute kasvattivat masennuksen riskiä pala palalta."

Mielenkiintoinen tieto löytyy tästä: "Vuosien mittaan tehdyissä kahdessakymmenessä tutkimuksessa on käynyt ilmi, että ihminen masentuu sitä enemmän, mitä materialistisempi ja ulkoisesti motivoituneempi hän on." Eli mitä enemmän koet, että elämässä on tärkeintä haalia hyvä asema ja tavaraa ja pöyhkeillä niillä, sitä onnettomampi, masentuneempi ja ahdistuneempi sinusta tulee.

Lapsuuden traumoilla tiedetään olevan syy-yhteys masennukseen: mitä vakavammin on traumatisoitunut lapsena, sitä suuremmaksi masennuksen riski kasvaa. Tutkimus kertoo myös, että emotionaalinen kaltoinkohtelu aiheuttaa masennusta todennäköisemmin kuin muut traumat, jopa seksuaalinen hyväksikäyttö: "Vanhempien emotionaalinen julmuus oli kaikista kaltoinkohtelun luokista suurin masennusta aiheuttava tekijä."

Edelliseen liittyen tutkimustulokset kertovat karua kieltään: "Tulosten perusteella terveysongelmien, mukaan lukien masennuksen ja ahdistuneisuuden, taustalla ei ole pelkästään lapsuuden trauma vaan sen kätkeminen. Se, ettei häpeän vuoksi kerro siitä kenellekään."

Hari esittelee kirjassaan muutamia muita masennuksen ja ahdistuksen syitä: Yhteys mielekkääseen työhön on kadonnut/ Yhteys toisiin ihmisiin on kadonnut/Yhteys merkityksellisiin arvoihin on katkennut/Yhteys lapsuuden traumaan on katkennut/Yhteys asemaan ja kunnioitukseen on katkennut/Yhteys luontoon on katkennut/Yhteys myönteiseen tai turvattuun tulevaisuuteen on katkennut/Geenien ja aivojen todellinen rooli muuttuu/

Tämän jälkeen voimme helposti päätellä, että myös "lääke" masennukseen löytyy ylläolevasta luettelosta. Tien löytäminen omaan sisimpään on kuitenkin ensimmäinen askel ja sen ottamiseen tämä kirja antaa hyvät eväät.

                                                                                                          Markku Laitinen