"Ajatukset määrittävät tunteita. Kielteisesti ajatteleva ja maailman tylyksi tulkitseva ehdollistaa itseensä pettymyksiä, tuskaa ja epäonnistumisia. Avuttomaksi oppinut näkee itsensä lahjattomana, osaamattomana ja huonona. (Janne Viljamaa)

Jos on saanut kuulla, että maailma on vaaroja täynnä ja on syytä olla koko ajan varuillaan, niin tuskin lähtee katsomaan mitä naapurikylässä tapahtuu. Jos on saanut kuulla, ettei sinusta mihinkään ole, eikä sinusta mitään tule, niin jää helposti "portaita lakaisemaan", eikä koskaa kokeile mihin kykenee.

Yhtään parempi ei ole sekään vaihtoehto, jossa yltiöpositiivisesti ajatellaan, että kaikki ylivoimaisetkin vaikeudet ovat vain haasteita ja onnettomista elämäntilanteista selvitään nauraen.

Kultainen keskitie on jotain sen kaltaista, että ymmärtää: maailmassa on paljon pahaa ja ikäviä asioita sattuu, eivätkä kaikki ole hyväntahtoisia. Mutta todennäköisesti kohtaa enemmän hyviä, kuin pahoja ihmisiä ja saa kokea enemmän onnea kuin onnettomuutta.

Kultainen keskitie on sitäkin, että ymmärtää: kaikkeen ei pysty - on toivottoman avuton joissain asioissa, eikä silti ole huono. Ymmärtää, että voi kehittää omia kykyjään, vahvuuksiaan -  ja että voi "antaa" itsensä oppia sellaistakin, mihin ei vielä usko pystyvänsä.

Hyvä on tallentaa myös lause: minne menenkin, mitä teenkin, minun käy hyvin.

                                                                                                                Markku Laitinen