Asennearvoissa on kysymys ihmisen asennoitumisesta kohtaloon, jota ei voi muuttaa Ja siitä miten ihminen ristinsä kantaa. Näin toteaa Viktor E. Frankl. Franklin mukaan on kysymys ryhdikkyydestä ja rohkeudesta kärsimyksessä, arvokkuudesta vastoinkäymisten kohdatessa, elämän haaksirikkoutuessa.

Franklin näkemys on, että liitettyämme asennearvot arvojen joukkoon huomaamme oitis, ettei ihmisen olemassaolo voi koskaan olla täysin merkityksetöntä: ihmisen elämä säilyttää tarkoituksensa loppuun saakka, siis niin kauan kuin ihminen hengittää Velvollisuus toteuttaa arvojaan seuraa ihmistä hänen olemassaolonsa viimeiseen silmänräpäykseen.

Franklilla on kokemusperäisesti syntynyttä auktoriteettia puhua asennearvoista. Vuosikaudet keskitysleirissä opettivat, että ihminen voi selvitä asennearvojen avulla olosuhteista jotka ovat lähes mahdottomat kestettäväksi.

Jos etsimme elämän tarkoitusta, kaipaamme merkityksellisyyttä elämäämme, on asennearvoilla ratkaiseva rooli. Tämän on se oppi, jota Franklin ajatuksia tutkiva löytää.

                                                                                     Markku Laitinen