"Todellinen vapaus löytyy niiden asioiden tekemisestä, jotka pelottavat meitä eniten. Hyppää ja löydät elämän, et menetä sitä. Toisinaan turvallisen elämän eläminen, jossa kunnioitetaan suuresti kaikkia pelkojamme, huoliamme ja murheitamme, on vaarallisinta mitä voimme tehdä. Älä tee pelosta pysyvää elementtiä elämääsi: Irtipäästäminen tai ainakin eläminen pelosta huolimatta vie meidät, yllättävää kyllä, takaisin turvaan. Voit oppia rakastamaan epäröimättä, puhumaan vapaasti ja välittämään tuntematta puolustautumisen tarvetta." (Elisabeth Kupler-Ross)

Ylläolevat ajatukset houkuttelevat kokeilemaan jotain ennen kokematonta. Mutta, jos ottaa riskin ja lopettaa väistelemisen, niin joutuu alttiiksi niille tunteille ja tuntemuksille joita eniten pelkää.

Ja melkein aina häpeä kuitenkin voittaa. Juuri kun on aikeissa tehdä jotain poikkeavaa, sitä mistä on unelmoinut, "nousee sormi pystyyn", ja ilmoittaa: jos sen teet, niin joudut häpemään loppuikäsi.

Niinpä niska taipuu ja katse suuntautuu tutusti kengänkärkiin. Ruodussa seisominen jatkuu ja unelma saa turhaan kolkutella ovea, jolla on itseasetettu salpa.

                                                                                                   Markku Laitinen