"Komendantti asui mukavasti huvilassa leirin laidalla ja eli normaalia perhe-elämää. Hän soitti pianoa, maalasi ja valokuvasi, lauloi lastensa kanssa, oli hellä isä, hoiti puutarhaa ja suuteli lapsiaan ennen kuin lähti tappamaan ihmisiä."

"Vartijoina toimineet SS-miehet evät asuneet leirissä vaan omassa yhteisössään Auschwitzin kaupungissa. Myös he elivät perhe-elämää, nauttivat huvituksista, kävivät konserteissa ja juhlivat toistensa merkkipäiviä. Kotona he lukivat lapsilleen iltasatuja, rakensivat leikkimökkejä, kävivät eväsretkillä luonnossa ja valokuvauttivat itsensä ja lapsensa perhealbumeihin. Sitten he menivät työpaikoilleen - tappamaan ihmisiä."

(Rony Smolar, Elämäni kahdeksas päivä, Mayer Franckin selviytymistarina)

"Maailma on aivan liian vaarallinen paikka elää - ei niiden ihmisten vuoksi, jotka tekevät pahaa, vaan ihmisten, jotka seisovat vieressä ja antavat sen tapahtua." (Albert Einstein)

Meidän tulee herkeämättä tarkkailla itseämme, koska liput liehuvat jälleen, ja torvet soivat ja vihapuhetta suoltavat nousevat ympäri maailmaa johtaviin asemiin.

Kansasuosioon ja sitä kautta vallankahvaan pääsevät tällä hetkellä sellaiset henkilöt ja puolueet, jotka puhuvat samankaltaisella "kielellä" kuin kolmekymmentäluvun nousukkaat, joista ainakin yhden nimen muistaa jokainen.

Se on "näin lähellä", etteikö historia alkaisi toistaa itseään ja hiljaa olemalla sallimme sen tulla todeksi, mitä vielä eilen kauhistelimme.

"Mikä onni vallanpitäjille, että ihmiset eivät ajattele, vaan antavat muiden ajatella kaiken valmiiksi puolestaan." (Adolf Hitler)

                                                                                          Markku Laitinen