"Kun ihmiset tahtovat suojata tavaransa varkailta, jotka murtavat arkut auki, penkovat laukut ja tutkivat laatikot, he sitovat ne köysillä ja varmistavat lukoilla. Sitä maailma sanoo viisaudeksi. Mutta väkevä varas tulee ja ottaa laatikon olalleen, arkun kainaloonsa ja laukun selkäänsä ja juoksee tiehensä. Hän toivoo vain, että köydet ja lukot eivät antaisi periksi, vaan olisivat tarpeeksi lujat. Ja niin siis se, jota maailma sanoo viisaaksi, on tehnyt kaikkensa säästääkseen omaisuutensa suurelle varkaalle."  (Chuangtsen)

Voi meitä ihmisiä, juuri tuollaisiahan me olemme, naurettavia hölmöjä. Yritämme pitää itsellämme kaikenlaista ja varmistelemme ettei mitään menetettäisi.

Ja kuitenkin menetämme kaiken, kun "väkevä varas" viimein tulee. Jo sitä ennenkin saatamme joutua luopumaan vaikka mistä, minkä luulimme olevan ikuista.

Se mitä kutsumme omaksemme, on vain väliaikaisesti meillä ja meidän. Ei edes kaikista kalleinkaan - elämä - ole kuin lainaa vain, vaikka kuinka "sitoisimme sen köysillä ja varmistaisimme lukoilla".

                                                                                                                       Markku Laitinen