"Elämänmuotomme tulevaisuuden suurin uhka taitaa olla se taloudelliseen kasvuun ja aineelliseen hyötyyn kohdistuva pakkomielle, joka pyörittää maailmanlaajuisen kapitalismin saatanallista myllyä."

Ajatus on lainattu Juha Sihvolalta. Aineellisen hyvän saavuttaminen on jo tuottanut merkittäviä haittoja. Ilmastonmuutos on pelottava esimerkki siitä, mihin hillitön "haluamisen" kulttuuri voi johtaa.

Samalla olemme kadottaneet humanistisen kulttuurin, jota Sihvola kuvailee näin: humanistinen kulttuuri edistää kriittistä ajattelua, inhimillisen moninaisuuden kunnioitusta sekä vastuullista myötätuntoa heikoimassa ja haavoittuvimmassa asemassa olevia kohtaan.

Sihvolan mukaan tällainen kulttuuri asettuu myös oppositioon tehokkuuden, voitontavoittelun ja taloudellisen kasvun yksipuolisia vaatimuksia vastaan.

Haluammeko me jatkaa nykyisenkaltaista menoa, vaiko ajatella vaihtoehdoksi humanistisen kulttuurin mahdollisuutta? Sen saamme ehkä vielä itse päättää, myöhemmin päätöksen tekee puolestamme luonnonvoima.

                                                                                        Markku Laitinen